Nëntor 2, 2023 | Thursday

Kosova përparon në përafrim me Agjendën e Gjelbër dhe Legjislacionin e BE-së

Në një lëvizje të rëndësishme drejt ruajtjes së mjedisit, Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, me përpjekjet e kombinuara të BE-së dhe qeverisë gjermane, ka bërë një hap të fuqishëm përpara në fushën e politikave për qëndrueshmëri në Kosovë.

Në fillim të shtatorit, ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Liburn Aliu, mbajti një konferencë të përbashkët për shtyp në ndërtesën e qeverisë në Prishtinë për të prezantuar aktin nënligjor të miratuar së fundmi për mbeturinat e ambalazhimit. Ky event shënoi edhe lansimin e fushatës “Reduktimi i qeseve plastike”, me pjesëmarrjen e Alessandro Bianciardi, Zëvendës Shef i Seksionit të Bashkëpunimit të BE-së në Kosovë dhe Vera Baumann, Shefe e Bashkëpunimit për Zhvillim në Ambasadën Gjermane.

Ministri Aliu theksoi rëndësinë e këtyre nismave, duke theksuar se akti nënligjor i miratuar së fundmi paraqet një lëvizje thelbësore drejt përafrimit me rregulloret e BE-së dhe promovimit të Agjendës së Gjelbër të Kosovës. Kjo masë përshkruan shtrirjen, të drejtat, detyrimet, standardet dhe proceset për individët, duke përfshirë prodhuesit, importuesit, shitësit me pakicë dhe palët e tjera të përfshira në trajtimin ambalazhimit dhe mbeturinave të ambalazhimit.

“Kjo vendos bazën ligjore për menaxhimin e mbeturinave të ambalazhimit miqësor ndaj mjedisit dhe imponon detyrime për prodhuesit”, tha Aliu.

Zbatimi i kësaj direktive do të fillojë me nisma të dizajnuara për të zvogëluar përdorimin e qeseve plastike. Kjo përfshin fushatën për reduktim të qeseve plastike, e cila synon të informojë palët e interesit për procesin e zbatimit të legjislacionit. Gjithashtu synohet të rritet vetëdijesimi i konsumatorëve dhe palëve të tjera për dëmet mjedisore të shkaktuara nga qeset plastike. Kjo nënvizon edhe rëndësinë e adoptimit të alternativave të ripërdorshme dhe miqësore me mjedisin, si çanta pëlhure, qese letre ose të ripërdorshme.

Alessandro Bianciardi, Zëvendës Shef i Seksionit të Bashkëpunimit të BE-së në Kosovë, nënvizoi përkushtimin e BE-së për të ndihmuar në krijimin dhe zbatimin e ligjeve që mbrojnë mjedisin dhe sjellin në jetë konceptin e një ekonomie qarkore në Kosovë. Ai shprehu krenarinë e BE-së për bashkëpunimin me Gjermaninë dhe Kosovën për të mbështetur vendosjen dhe zbatimin e aktit nënligjor për “Ambalazhimin dhe Mbetjet e Ambalazhimit” si dhe Fushatën “Reduktimi i Qeseve Plastike”.

“Zbatimi i duhur i këtij akti të ri nënligjor është hapi i duhur drejt aplikimit të masave për reduktimin e të gjitha produkteve plastike njëpërdorimshme, çka do të ketë ndikim pozitiv në mjedis dhe në shëndetin e qytetarëve të Kosovës”, tha Bianciardi.

Vera Baumann, Shefe e Bashkëpunimit për Zhvillim në Ambasadën Gjermane, shprehu mbështetjen e plotë të Gjermanisë për përpjekjet e Kosovës në ndërtimin e një të ardhmeje më të gjelbër. Ajo theksoi se së bashku me partnerët e tyre të BE-së, ata po mbështesin iniciativat që promovojnë vetëdijesim mjedisor. Baumann theksoi përgjegjësinë e përbashkët të të gjithë banorëve të Kosovës për të reduktuar përdorimin e qeseve plastike dhe inkurajoi kompanitë prodhuese që të jenë në pajtueshmëri me standardet e BE-së, duke kontribuar për një të ardhme më të pastër për Kosovën.

“Si konsumatorë, të gjithë ne kemi fuqinë të vendosim për produkte që nuk janë të paketuara, ose të paktën të paketuara në mënyrë të qëndrueshme. Duke e bërë këtë, ne sigurojmë një mjedis të shëndetshëm – ajër të pastër, tokë të pastër dhe burime ujore të pastra – në Kosovë për veten tonë dhe aq më tepër për fëmijët tanë”, tha Baumann.