Qershor 22, 2022 | Wednesday

Pse duhet të bëhesh Ambasador i/e Ri/e Evropian? Lexo tregimin e Desantila Muriqit!

Disa nga mënyrat më të mira për të kaluar kohën është kombinimi i nevojës për stimulim intelektual me dëshirën e lindur për të bërë një ndryshim. Pikërisht këtë ka bërë Desantila Muriqi, aktiviste e re nga Kosova. 

Duke treguar vlerën dhe aksesin për t’u bërë një Ambasadore e Re Evropiane, Desantila ka hapur rrugën e saj duke ndjekur një sfidë që nuk e njihte, pavarësisht kohës së saj të kufizuar të lirë si studente e Inxhinierisë së Energjisë dhe Gjuhës dhe Letërsisë Frenge.

Përmes rrugëtimit të saj të shumtë për t’u bërë Ambasadore përfaqësuese, Desantila ka dhënë idetë e saj se pse bashkimi në këtë rrugëtim është i vlefshëm për investim në përpjekje dhe kohe.

Duke u bërë Ambasador, të rinjtë e sotëm kanë mundësinë e veçantë të takohen dhe të bashkëpunojnë me 120 të rinj nga i gjithë rajoni, të cilët kanë pasione të ndryshme, afinitete dhe ide të ndryshme. Të gjithë këta të rinj janë të bashkuar nga një element kyç; vullneti i paepur për të punuar shumë për një të ardhme më të mirë për rajonin, duke përmirësuar përfundimisht cilësinë e jetës për veten dhe të tjerët në mënyrat e tyre unike.

Të jesh Ambasador nuk do të thotë t’i bësh gjërat në një mënyrë të caktuar, do të thotë të sjellësh ndryshim në mënyrën tënde, duke përdorur aftësitë e tua me forcën dhe privilegjet e Bashkimit Evropian si mbështetje për ta bërë këtë dhe për të hapur dyert e rëndësishme.

Të rinjtë gjithashtu mund të krijojnë partneritete me organizata lokale, rajonale dhe ndërkombëtare dhe të punojnë ngushtë me Shtëpinë e Evropës, duke shtyrë kështu pikën e rëndësishme të unitetit në diversitet në fusha të tilla si të drejtat e njeriut, mirëqenia mjedisore, marrëdhëniet e shëndetshme ndërkombëtare, ndarja e kulturave të ndryshme, përmirësimi i teknologjisë, përmirësimi i artit etj. 

Një përfitim i shtuar është mundësia për të marrë trajnime nëpërmjet trajnimeve seminarike, edukimit bashkëmoshatar, diskutimeve në panel, udhëtimeve studimore, etj., duke i ndihmuar ata të përmirësojnë aftësitë e tyre në avokim.

Por një nga përfitimet, përgjegjësitë dhe privilegjet më të mëdha të kombinuara, është që jepet një platformë për të promovuar idetë dhe ambiciet tuaja për të zbatuar një të nesërme më të mirë  duke u lidhur me të rinj të tjerë që kanë një qëllim të ngjashëm me ëndrrën tuaj.

Desantila tashmë ka shfrytëzuar përvojën e saj të fituar duke vënë në jetë planet e saj dhe duke organizuar aktivitete të shumta për përmirësimin social. Sipas fjalëve të saj, “Ky rrjet i ka dhënë kuptim aktivizmit tim dhe patjetër që do të ftoja të gjithë të rinjtë të na bashkohen”.

Thirrja për gjeneratën e tretë të YEA-ve është tashmë e hapur dhe afati i fundit për aplikim është 30 qershor. Si hap i parë, gjithçka që duhet të bëni është të regjistroni një video një minutëshe duke shpjeguar pse dëshironi të bëheni YEA dhe pse jeni zgjidhja më e mirë!

Apliko tani duke klikuar këtu