Nëntor 2, 2023 | Thursday

Kosova lanson fushatë inovative për fëmijët me aftësi të kufizuara

Përmes bashkëpunimit historik mes Bashkimit Evropian (BE) dhe Programit të UNICEF-it për Kosovën, është vënë në lëvizje një fushatë kombëtare që promovon përfshirjen e fëmijëve me aftësi të kufizuara. Kjo iniciativë, e rrënjosur në projektin ‘Mbrojtja e fëmijëve të cenueshëm në Kosovë’, është financuar nga BE-ja dhe avokon me shumë pasion për hapësira publike më gjithëpërfshirëse, kujdes me cilësi të lartë dhe luftimin e diskriminimit.

E shtrirë mbi 22 muaj, fushata do të jetë e pranishme kudo, duke qenë shumë e dukshme si online ashtu edhe në komuna të ndryshme anembanë Kosovës. Ky projekt, i mbështetur edhe nga Zyra për Qeverisje të Mirë, shpreson t’i japë zë të drejtave të këtyre të rinjve. Një pikë kryesore përfshin theksimin e projektligjit të ardhshëm për statusin dhe të drejtat e personave me aftësi të kufizuara, duke sinjalizuar një transformim të afërt dhe të nevojshëm në qasjen legjislative të Kosovës ndaj të drejtave të aftësisë së kufizuar.

Duke shtuar një prekje artistike për të përforcuar mesazhin e fushatës, instalacioni “nyje” u zbulua në zemër të Prishtinës. Duke përfaqësuar sfidat e ndërlikuara me të cilat përballen fëmijët me aftësi të kufizuara, kjo strukturë simbolike ka qenë e hapur për publikun për një javë. Instalacioni synonte të jetë më shumë se thjesht një vepër arti – ai përfaqëson një thirrje për ndryshim, duke i inkurajuar prindërit dhe fëmijët të kërkojnë gjithëpërfshirje brenda shoqërive të tyre.

Duke folur në eventin inaugurues, Johannes Madsen, udhëheqësi i Bashkëpunimit të BE-së në Kosovë, tha: “Kjo fushatë madhore mishëron vizionin kolektiv të BE-së, UNICEF-it dhe popullit të Kosovës. Jemi të bashkuar në përpjekjen tonë për të nxitur gjithëpërfshirjen për fëmijët me aftësi të kufizuara, duke u përpjekur që t’i çmontojmë barrierat ekzistuese dhe t’i mbrojmë të drejtat e tyre”.

Duke u bërë jehonë këtyre ndjenjave, znj. Nona Zicherman, Udhëheqëse e UNICEF-it në Kosovë, shtoi: “Partneriteti ynë me BE-në nënvizon bindjen e përbashkët: secili fëmijë, pavarësisht nga aftësitë që ka, meriton mundësi për të lulëzuar. U bëjmë thirrje prindërve, partnerëve dhe politikëbërësve që të bashkohen me këtë iniciativë, duke u siguruar që çdo fëmijë në Kosovë të përjetojë gjithëpërfshirje të vërtetë”.

Megjithatë, sfidat mbeten. Fëmijët me aftësi të kufizuara shpesh ndeshen me pamjaftueshmërinë e sistemit të kujdesit shëndetësor dhe arsimit. Pavarësisht se 8% e fëmijëve kanë sfida funksionale në të paktën një fushë, vetëm 3,965 janë aktualisht të regjistruar në arsimin fillor. Për më tepër, shkalla e papunësisë është e zymtë, me pothuajse 31.7% të të rinjve (të moshës 15-24 vjeç) as të punësuar, as në arsim apo trajnim sipas të dhënave nga viti 2022.

Me fillimin e kësaj fushate, shpresohet se këto shifra do të ndryshojnë, duke sjellë një të ardhme më të ndritshme dhe më gjithëpërfshirëse për fëmijët e Kosovës.