April 26, 2019 | Friday

Omladina i rodna pitanja u fokusu rodnih razgovora EU

23-eg aprila održan je 4-ti Rodni razgovor EU, prvi put u Severnoj Mitrovici u Info centru EU.

Na sastanku sa preko 40 predstavnika građanskog društva iz Prištine i Severne Mitrovice, predsedavala je Rejes Šarl-Kveljar – rodna savetnica u Kancelariji EU na Kosovu/SPEU, a tema je bila veza između roda i omladine, uključujući prave i pogrešne stvari i prepreke koje mogu nastati u našem društvu.

47678301711_8a46bb73eb_b

Mladi iz različitih zajednica istakli su važnost svojih aktivnosti za osporavanje mentaliteta, rodnih uloga i stereotipa u današnjem društvu. Kao istinski nosioci promena, mladi su istakli važnost svoje uloge u lobiranju za sprovođenje zakona o rodnoj jednakosti i omladini, povećanim naporima da postanu deo odlučivanja i o uspostavljanju dijaloga između različitih interesnih grupa.

Ljendi, transrodno lice iz Prištine, pričao je o svom periodu tranzicije i istakao kako njegova porodica menja očekivanja koja ima od njega sada kad želi da ga priznaju kao muškarca i kad prolazi kroz proces promene.

47678301611_d87133c4bc_b

Filip iz Mitrovice, član grupe učesnika, pričao je grupi učesnika, uz osvrt na činjenicu da mnoge vlade na Balkanu vode muškarci i da nije nikakvo iznenađenje što žene moraju da rade duplo više da bi stekle moć odlučivanja u procesima visokog profila.

Rodni razgovori EU “Zato što mi nešto značimo” su serija razgovora koje organizuju Kancelarija EU na Kosovu / SPEU i IKCEU. Krajem godine biće izdata publikacija koja će da sadrži sažetke svih razgovora i više intervjua sa uspešnim ženama u određenim oblastima.

32735195377_d330418bb8_b